Wat is biodanza

Biodanza: dans en systeem

Biodanza is een dans, maar ook een systeem. Bio- Danza betekent letterlijk Dans van het Leven. Biodanza is een combinatie van muziek, beweging, emoties en de dynamiek van de groep. De oefeningen nodigen je uit om in het hier en nu te komen, in ‘vivencia’, waardoor je het contact met jezelf, de ander, en het leven verdiept, en je erdoor verrijkt en vervuld voelt. Biodanza helpt je het potentieel te ontwikkelen dat je al in je draagt. Het helpt je te voelen wie je in essentie bent en nodigt je uit daar uitdrukking aan te geven, zowel fysiek als emotioneel en spiritueel.

Tijdens een Biodanza-dans hoor je een aaneenrijging van verschillende muziekstukken. Muziek genereert beweging en kan emoties oproepen. Doordat je gaat bewegen en jezelf uitdrukt in de dans, voel je het verlangen en het plezier van het leven. Je wordt ook aangemoedigd je creatieve vermogens aan te spreken, je gevoelens van liefde en respect te uiten en te beseffen dat je niet alleen in het leven staat. Maar dat je leeft vanuit verbondenheid met je hart en in contact met jezelf, de ander en het universum. Dat is het basisprincipe van Biodanza.

De grondlegger

Rolando Toro Aranede, Chileen van geboorte heeft het Biodanza-systeem ontwikkeld in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Hij was psycholoog, medisch antropoloog en hij had de droom om de wereld te laten dansen met elkaar. Levende in een land van oorlog en sterk gedreven door zijn grote kennis van biologie, fysiologie, kunst en dichten, ontwikkelde hij het systeem van Biodanza. Dit om de verbinding te herstellen tussen mensen onderling, met zichzelf en met het gehele aardse leven. Dit in de breedste zin van het woord.

Zijn droom is werkelijkheid geworden, want ondertussen wordt er al in meer dan 60 landen Biodanza gedanst.

Een systeem voor menselijke integratie, gezondheid & persoonlijke groei

De dansoefeningen voeden en stimuleren het gezonde deel in ons. Biodanza “spreekt” jou aan op je eigen Identiteit en het gevoel van eigenwaarde. Stap voor stap ga jij je eigen unieke pad herontdekken. Door de muziek, de groep en de veilige setting kan er van alles gaan bewegen. Biodanza heeft bovendien een diep ontspannende werking op je lichaam en hierdoor kunnen stress en spanningsklachten verdwijnen. Je gezondheid neemt hierdoor toe en de weerstand verbetert. Met Biodanza leer je te genieten van elk moment en de kijk op het leven kan hierdoor ook veranderen!

De 5 lijnen in Biodanza

Vitaliteit, creativiteit, affectiviteit, seksualiteit, transcendentie zijn potentiële menselijke kwaliteiten die al dan niet ontwikkeld, onderdrukt, onbekend, bewust en gebruikt zijn. Vijf lijnen van menselijke potentie die meer beleefd en geleefd kunnen worden. De weg naar gezondheid en welbevinden is die van integratie. Het proces van Biodanza helpt je de natuurlijke potenties te ontdekken, te ontwikkelen en meer uit te drukken in je leven. In de wekelijkse lessen worden deze thema’s of potentiële vermogens steeds opnieuw gestimuleerd, aangemoedigd en ontwikkeld. We noemen deze 5 thema’s de vijf lijnen van Vivencia.

  1. Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is belangrijk om vitaal te zijn zodat je kunt uitreiken naar wat je nodig hebt en verlangt in het leven. Vitaliteit voedt blijdschap, levenslust en geeft je het vermogen om levendig (in je) lichaam zijn.
  2. Seksualiteit en sensualiteit horen bij ieder levensaspect, al wordt dat vaak niet erkend. Een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. In Biodanza wordt dit aspect van het leven op zachte wijze herontdekt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit nemen toe. Seksualiteit begint bij opnieuw leren verlangen en bij het ontdekken en wakker maken van plezier in jezelf.
  3. We creëren een relatie, een moment, een toekomst. Creativiteit heeft te maken met hoe je leeft en leven creëert voor jezelf en anderen.
  4. Als we anderen ontmoeten, hebben we de vaardigheid nodig om genegenheid te geven en te ontvangen. Empathie maakt dat we ons kunnen verplaatsen in een ander. Affectie is onze natuurlijke mogelijkheid tot liefhebben en genegenheid ervaren.
  5. Transcendentie is het moment waarin je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel. Het is openen naar het totale menselijk potentieel.

Door het werken met Vivencia (het lichamelijk beleefde moment) ten aanzien van deze 5 lijnen krijg je meer toegang tot je persoonlijke mogelijkheden.

Lees verder op biodanza.nl

 

"Je verlangen en moed om te leven nemen toe. Je relaties met partners, vrienden
en ouders verbeteren. Je krijgt toegang tot liefde en seksualiteit. Je
creatieve vermogen neemt toe. Je hebt meer energie voor je werk en studie.
 Je bent tevreden met jezelf en ziet de kwaliteit van je leven toenemen."
 - Rolando Toro Araneda

Dancing is surely the most basic and relevant of all forms of expression. Nothing else can so effectively give outward form to an inner experience. Poetry and music exist in time. Painting and architecture are a part of space. But only the dance lives at once in both space and time. In it the creator and the thing created, the artist and the expression, are one. Each participant is completely in the other. There could be no better metaphor for an understanding of the…cosmos.

We begin to realize that our universe is in a sense brought into being by the participation of those involved in it. It is a dance, for participation is its organizing principle. This is the important new concept of quantum mechanics. It takes the place in our understanding of the old notion of observation, of watching without getting involved. Quantum theory says it can’t be done. That spectators can sit in their rigid row as long as they like, but there will never be a performance unless at least one of them takes part. And conversely, that it needs only one
participant, because that one is the essence of all people and the quintessence of the cosmos.

- Lyall Watson, Gifts of Unknown Things